AMNESTY OG RUSSEN SIER #NEIERNEI

By 5. februar 2018Nyheter

Også i år går Amnesty International, arrangører av russetreff og utstyrsleverandører sammen i en felles kampanje mot voldtekt.

#NeierNei og #metoo

Amnesty International og russeorganisasjonene ønsker at kampanjen skal bidra til åpenhet om seksuelle overgrep, og til respekt for retten til integritet og seksuell selvbestemmelse blant ungdom og unge voksne.

– Titusenvis av jenter og kvinner og enkelte menn har de siste ukene delt sine historier og synliggjort omfanget av seksuell trakassering og vold under emneknaggen #metoo, påpeker Egenæs. – Akkurat som #metoo handler også #NeierNei om å bryte taushet og tabuer som bidrar til at overgrep kan skje i det skjulte.

Voldtekt= sex uten samtykke

Kampanjen skal forebygge voldtekt og seksuelle overgrep blant ungdom og unge voksne, og oppfordrer russen til å ta ansvar for hverandre under russetiden.

– Alle har rett til å bestemme over egen kropp og seksualitet, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International i Norge.  – En voldtekt er å frata et annet menneske denne retten. Det er et brudd på menneskerettighetene som kan ha alvorlige konsekvenser for liv og helse til den som er utsatt.

Voldtekt i Norge

Ifølge Kripos siste analyse av anmeldte voldtekter i Norge skjer 39 prosent av voldtektene i Norge i forbindelse med fest. Mange festrelaterte voldtekter blir begått når den utsatte er for beruset til å samtykke. Her blir det som regel ikke brukt vold, men overgriperen utnytter personens sårbarhet og manglende evne til å gjøre motstand. Unge kvinner mellom 16 og 25 år har høyest risiko for å bli utsatt for voldtekt. Også menn og transpersoner er utsatt for voldtekt.

– Voldtekt i Norge er et omfattende samfunnsproblem. Amnesty International er derfor svært glade for at russens organisasjoner tar et tydelig samfunnsansvar og deltar i Amnestys kampanje mot voldtekt, sier John Peder Egenæs. – Erfaringene fra tidligere år viser at russen har et stort engasjement, og gjør kampanjen  #NeierNei til sin egen.

Endrer holdninger

I 2017 delte Amnesty og russeorganisasjonene ut titusenvis av strykemerker til russ over hele landet. Bukser og busser rullet inn i russefeiringen med påskriften «Nei er Nei» og markerte retten til å bestemme over egen kropp og seksualitet.

– Det er flott at russen klistrer dette budskapet på bilen, stryker det på dressen og deler det på instagram. Det virker kanskje som småting, men det er det ikke. Det er slik vi kan skape åpenhet og endre holdninger, understreker Egenæs.

 Ta vare på hverandre!

Russefeiringen skal være en morsom og fin tid for alle.

– Vi håper russen tar godt vare på hverandre i russetiden. Om du ser noen av dine venner er med på noe de kanskje ikke egentlig ønsker eller bør gjøre, så bryt inn og spør hva som skjer. Det er viktig å ta ansvar for dine venner under russetiden, avslutter Egenæs.

Samarbeidspartnere for årets russekampanje er: Landstreff Lillehammer, Landstreff Stavanger, Landstreff Telemark, Landstreff Fredriksten, Romerikstreffet, Vrengefesten, Tryvann, Invoe, Russeservice og Russedress.